Afwerking & Onderhoud

 
Wanneer een meubel de werkplaats verlaat, gaat deze naar de meubelspuiter. In deze laatste fase wordt uw meubel voorzien van de gewenste kleur of afwerking.

Kleuren van meubels gebeurt op verschillende manieren. Zo worden eiken en grenen meubelen vaak gebeitst met een waterdragende beitssoort. Deze trekt diep in het hout en geeft een mooie egale kleur. Niet iedere houtsoort kan even gemakkelijk worden gebeitst, zo zijn er houtsoorten die maar moeilijk een andere kleur opnemen. Na het beitsen moet uw meubel nog voorzien worden van een beschermende laag. Deze beschermende laag kan bestaan uit een aantal laklagen. Bij het aanbrengen van lak spreken we over verschillende glans gradatie,s. Door het aanbrengen van de juiste lak krijgt u meubel een nog mooiere uitstraling en is zo goed bestand tegen vuil en water. 

Ook kan een meubel afgewerkt worden in de was, hierdoor krijgt het hout een warme uitstraling. Echter, het hout is dan minder goed bestand tegen water, je hebt dan al snel kringen in het hout zitten. Deze zijn er echter ook weer uit te krijgen door een beetje meubelwas of olie op de bewuste plek te smeren. Let bij het aanschaffen van een meubelwas of olie goed op de samenstelling. Vaak worden er in de handel wassen en oliŽn verkocht waar siliconen in zijn verwerkt. Dit geeft een snel mooi poets resultaat, maar bemoeilijkt het herstel of restauratie werk aan u meubel.

Eigen recept.

Meubelwas kunt u ook zelf maken, dit doet u als volgt :       

* Hak of maal een deel bijenwas fijn.
* Doe dit samen met terpentijn in een pot of
   pan.
* Verwarm het geheel au bain marie  tot de
   stukjes was zijn opgelost.
* Denk erom dat de warme terpentijn wel
   licht ontvlambaar is.
* Cosmolloid was 80 hard           100 gr
* BASF was A                             25 gr
*Terpentijn                               300 cc.
*IngrediŽnten zijn verkrijgbaar bij
  apotheker of drogist.