Eigenschappen van de boom.

Klik "hier" voor de verschillende houtsoorten

Al het groen op deze wereld heeft een belangrijke functie, het zet stikstof om in zuurstof en daar leven we goed van. Maar naast deze functie heeft al dit groen ons nog veel meer te bieden, kijk maar eens om u heen.

Deuren, kozijnen, meubelen, trappen, speelrekken enz. het is dan ook van groot belang dat we hout gebruiken uit productie bossen. Deze bossen worden kunstmatig aangeplant en bijgehouden en na het kappen weer aangeplant.

Een Europese boom is na ongeveer 25 à 30 jaar kaprijp, een tropische boom is dat echter na 60 of soms pas na 100 jaar. Gelukkig zijn regeringen van landen met tropische bossen steeds beter in staat om deze bossen te beheren.

 

Wanneer je een stam dwars op de nerf doorzaagt, is goed te zien hoe gezond deze boom is. Ook is goed te zien of deze boom snel of langzaam is gegroeid.

Het hout dat ik in de meubelmakerij gebruik is uitsluitend van top kwaliteit. Spinthout en de bast van de boom zijn niet geschikt voor het vervaardigen van meubels. In deze houtlagen bevinden zich vaak schimmels

Aan de hand van de structuur van een plank hout is doorgaans goed te zien op wat voor bodem deze boom heeft geleefd. Zo groeien de houtsoorten “Teak” en “Merbau”op een kalkrijke ondergrond, hier zie je dan ook nog vaak de “kalkgom”  sporen terug. Eikenhout heeft een hoog looizuur gehalte, dit komt vooral tot uiting wanneer eikenhout in aanraking komt met ammoniak of ijzer. Het hout wordt op deze plekken dan bruin tot bijna diep zwart.

Over smaak valt niet te twisten, toch zijn er houtsoorten met een uitgesproken smaak. Het Red Ceder, dat veel in de gevelbetimmering wordt gebruikt heeft een bittere smaak. Het potlood ceder heeft weer een meer zure smaak.

Diverse houtsoorten

 

Grenenhout is een naaldhoutsoort, het grenen dat wij gebruiken is van Europese afkomst. Een goede eigenschap van deze houtsoort is wel dat het steeds harder wordt, bij het verwerken van deze houtsoort dient men altijd rekening te houden met het “werken” van het hout.

   
Beukenhout is een loofhoutsoort, Tijdens het drogen heeft deze houtsoort sterk de neiging om krom te trekken en te scheuren. Dit wordt voorkomen door het hout bij een temperatuur van 60 graden te drogen. Men spreekt hier dan van gestoomd beuken.
   

Eikenhout is een loofhoutsoort, is afkomstig Uit Europa en Amerika. Beide eikensoorten hebben hun sporen binnen de meubelbranche dik verdiend. Een mooie eigenschap van deze houtsoort zijn wel de spiegels in het hout. Het hier afgebeelde eikenhout is daar een mooi voorbeeld van.

   

Mahonie is een loofhoutsoort, dit groeit hoofdzakelijk in tropisch Amerika. Deze houtsoort heeft vele familie’s, heeft een warme roodachtige kleur en heeft een fijne nerf. Deze houtsoort wordt naast de meubelindustrie ook veel gebruikt binnen de scheepsbetimmering.

   

Esdoorn is een loofhoutsoort, dit groeit in europa West-Azië, Noord Amerika en Canada. Deze houtsoort wordt veel toegepast bij het vervaardigen van strakke meubelen. Heeft een fijne nerf en is wit tot crèmeachtige kleur.